DESET NAJELEGANTNIJIH CLASSY IMENA ZA ŽENSKU DJECU

Svaki roditelj svojoj princezi želi dati elegantno, sofisticirano i classy ime. Donosimo Vam deset upravo takvih ženskih imena – imena boginja, ratnica, carica i kraljica koja imaju predivna snažna značenja te nikada ne izlaze iz mode – imena koja odišu svevremenskom elegancijom i stilom, ali i snažnom simbolikom snage i plemenitosti.

Nomen est omen – Ime je znamen!

ALEKSANDRA – Grčko ime popularno diljem Europe, dolazi od muškog imena Aleksandar koje znači „branitelj, zaštitnik ljudi“. Vrhovna grčka boginja, Zeusova supruga, boginja braka, obitelji i žena nosila je ime Hera Aleksandra (“braniteljica, zaštitnica ljudi”)Sveta Aleksandra Rimska ranokršćanska je svetica i mučenica. Jedno je od najčešćih imena europske civilizacije koje u sebi objedinjuje moć i snagu svoga značenja te junaštvo i smionost svojih slavnih nositelja. Nosili su ga brojni kraljevi i kraljice, plemići i plemkinje, vitezovi, kao i katolički pape. Najpoznatiji Aleksandar je antički osvajač Aleksandar Veliki Makedonski koji je do 32. godine života pokorio gotovo cijeli poznati svijet te zauvijek promijenio tijek povijesti.

ANASTAZIJA – Ime grčkog podrijetla u značenju „ona koja je uskrsnula“. Jedna od četiri kćeri posljednjeg ruskog cara Nikole II. bila je poznata carevna Anastazija Romanova. Sveta Anastazija (Rim, 3. stoljeće – Sirmium, 11. listopada 3. st.) bila je kršćanska mučenica i svetica koja je umrla u Sirmiumu. Njene relikvije se danas nalaze u Katedrali sv. Stošije u Zadru te je zaštitnica Zadarske nadbiskupije.

HELENA – Dolazi od grčkog  „helene“ što znači „sjaj, blistavost, sunčeva svjetlost”. U grčkoj mitologiji Helena je kći boga Zeusa i spartanske kraljice Lede, ona je najljepša žena na cijelome svijetu, a njena otmica bila je uzrok Trojanskog rata (po tradiciji 1194. pr. Kr. – 1184. pr. Kr..). Jedno je od najpopularnijih i najelegantnijih imena europske civilizacije koje u sebi utjelovljuje plemeniti duh antičke Europe i Sredozemlja na čijim je temeljima nastala naša Zapadna kultura.

IRENA – Izvedeno iz grčkog jezika, a po grčkoj mitologiji ona je boginja mira. Često europsko vladarsko ime. Bizantska carica Irena Atenjanka bila je prva žena na bizantskom carskom prijestolju.

JELENA – Ako tražite hrvatsko žensko ime najdostojnije kraljica i boginja, onda je to zasigurno Jelena. Nosile su ga brojne poznate Hrvatice, poput u narodu omiljene hrvatske kraljice Jelene Slavne iz 10. stoljeća, supruge kralja Mihovila Krešimira II.. Kraljica Jelena Lijepa bila je pak supruga kralja Zvonimira. Grofica Jelena Zrinska, neustrašiva i borbena kći Katarine i Petra Zrinskog nazvana je „najhrabrijom ženom Europe“. Jelena Nelipčić bila je splitska vojvotkinja kao supruga vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića te kasnije hrvatsko-bosanska kraljica kao treća od tri supruge kralja Stjepana Ostoje. Sveta Jelena Križarica (oko 248. – Carigrad, 18. kolovoza, 329.) bila je majka rimskog cara Konstantina Velikog, zaštitnica kršćana. Naziv Križarica je dobila jer je po predaji sudjelovala u nalasku drveta križa na kojem je Isus umro (Pravi križ). U riznici dubrovačke katedrale se, između ostalog, nalazi komad drveta s Isusova križa. Prema predaji ga je u Dubrovnik donijela hrvatska kraljica Margarita, supruga hrvatskoga kralja Stjepana Miroslava (vladao je od 945. do 949. godine).

Na poticaj svete Jelene Križarice izgrađene su Bazilika svetog Križa u Jeruzalemu, Crkva Kristovog rođenja u Betlehemu, Crkva na Maslinskoj gori i brojne druge crkve i vjerski objekti ranoga kršćanstva. Samo ime dolazi ili iz slavenskog/hrvatskog korijena ili iz grčkog imena Helena koje je pak nosila Helena (Jelena) Trojanska, najljepša žena na svijetu u grčkoj mitologiji, a znači “sjajna, blistava”.

KATARINA – Dolazi iz grčkog jezika i ima značenje “čista, neokaljana”. Često je hrvatsko plemićko ime, kraljica Katarina Kosača-Kotromanić (Blagaj kod Mostara, 1425. – Rim, 25. listopada 1478.) bila je žena hrvatskog kralja i bana u Bosni Stjepana Tomaša, proglašena blaženom, članica franjevačkog svjetovnog reda. Grofica Ana Katarina Zrinska, rođ. Frankopan (Bosiljevo, oko 1625. – Graz, 16. studenog 1673.) bila je hrvatska književnica, velikašica iz obitelji Zrinski. Ruska carica Katarina Velika bila je jedna od najmoćnijih žena svjetske povijesti. Sveta Katarina Aleksandrijska (Aleksandrija, oko 282. – Aleksandrija, oko 307.), kršćanska svetica i mučenica. Sveta Katarina Sijenska (Siena, Italija, 25. ožujka 1347. – Rim, 29. travnja 1380.) bila je sestra dominikanka i katolička svetica.

PATRICIJA – Žensko ime koje dolazi iz latinskog jezika i znači „plemenita“.

SOFIJA – Ime grčkog podrijetla u značenju „mudrost“. Jedno od najpopularnijih i najelegantnijih imena europske civilizacije, posebno često kod plemstva.

VALERIJA – Ime latinskog podrijetla u značenju “snažna, zdrava, sposobna”. Ime nekoliko rimskih carica.

VIKTORIJA – Dolazi iz latinskog jezika i znači „pobjeda”Viktorija je rimska božica pobjede. Slavna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Viktorija bila je jedna od najmoćnijih žena u ljudskoj povijesti.

https://www.karlovacki.info/sesnaest-najzvucnijih-i-najmocnijih-europskih-imena-za-djecu/

https://www.karlovacki.info/za-vase-princeze-predivni-oblici-imena-helena/

https://www.karlovacki.info/kratka-i-rijetka-a-opet-nasa-domaca-zenska-imena-za-djecu/

https://www.karlovacki.info/za-vase-curice-deset-carobnih-imena-mocnih-boginja/


Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

Šesnaest najzvučnijih i najmoćnijih imena za djecu pogledajte OVDJE.

Deset najsnažnijih hrvatskih ratničkih imena pogledajte OVDJE.

Dvadeset nepravedno zaboravljenih retro & vintage hrvatskih imena pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Kratka i rijetka, pomalo neobična, a opet naša domaća ženska imena pogledajte OVDJE.

Stara muška imena s predivnim značenjima i slavnim nositeljima koja zaslužuju opet biti popularna pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka, keltska i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.

Prekrasna, elegantna i snažna ruska imena pogledajte OVDJE.

Najljepša antička, grčka i rimska imena koja se u velikom stilu vraćaju u modu pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.