DESET NAJSNAŽNIJIH HRVATSKIH RATNIČKIH IMENA – KAKO SU SE NAZIVALI SLAVNI JUNACI NAŠE PROŠLOSTI!

Imena slavnih ratnika i vojskovođa u sebi utjelovljuju hrabrost, čast, snagu, slavu i junaštvo – vrline koje bi svaki roditelj htio za svoje sinove. U svakom je narodu običaj da se imena djeci najčešće daju po proslavljenim junacima iz prošlosti – na taj se način čuvaju nacionalni identitet i narodna tradicija. Iz tog razloga Vam donosimo deset najljepših imena proslavljenih hrvatskih ratnika. Izaberite ono koje Vam se najviše sviđa te naučite povijesne zanimljivosti o njihovim slavnim nositeljima.

Nomen est omen – Ime je znamen!

DOMAGOJ – Izvedeno od riječi „doma“ sa značenjem dom i „goj“ sa značenjem mir. Također označava i starohrvatsko kućno božanstvo. Domagoj je bio knez Primorske Hrvatske od 864. do 876. godine poznat po svojoj izuzetnoj hrabrosti i srčanosti. Ime Domagoj je sinonim za hrvatsko junaštvo i ratnički duh.

HRVOJE – Hrvoje Vukčić Hrvatinić (Kotor, danas Kotor Varoš, oko 1350. – 1416.) bio je veliki vojvoda bosanski, knez Donjih kraja, hrvatski ban (podkralj), župan vrbaske županije i herceg splitski. Ime dolazi od hrvatskog narodnog imena – Hrvat.

JURAJ – Jedno od najčešćih europskih imena, pravo viteško ime. Dolazi od grčkih riječi za “zemlju, tlo” i “rad”. Sveti Juraj ranokršćanski je svetac i mučenik, rimski časnik i jedan od najslavnijih i najčašćenijih kršćanskih svetaca, zaštitnik vitezova, križara i konjanika. Vrlo često ime kod hrvatskog plemstva. Nosili su ga brojni hrvatski ratnici, pripadnici obitelji Zrinski i Frankopan poput Jurja III. Frankopana, Jurja IV. Zrinskog, Jurja V. Zrinskog, zatim generala Hrvatske krajine iz 16.-og stoljeća Jurja Lenkovića te mnogih drugih.

KREŠIMIR – Ime nekoliko hrvatskih kraljeva od kojih je zasigurno najpoznatiji slavni Petar Krešimir IV. Veliki koji je vladao od 1058. do 1074. godine. Izvedeno je od „krijesiti“ u značenju „iskriti“, ali i „buditi“ i nastavka -mir. Po tomu bi Krešimir značilo „Onaj koji svijetli u miru“ ili jednostavno „Prosvjetitelj“. KrešimirTomislav Zvonimir tri su najčešća hrvatska kraljevska imena i znamen hrvatskog nacionalnog identiteta.

  Petar Kružić u boju s Turcima

KRSTO – Staro hrvatsko ime koje dolazi od drevne hrvatske riječi za križ – krst („Za krst časni i slobodu zlatnu!) te u prenesenom značenju može značiti „kršćanin“. Nosili su ga brojni hrvatski velikani poput kneza Frana Krste Frankopana, generala Vuka II. Krste Frankopana Tržačkog, bana Krste I. Frankopana Brinjskog, vojnih zapovjednika Krste Delišimunovića i Franje Krste Delišimunovića, Krste II. Oršića, pomorskog kapetana Krste Zmajevića. Vrlo često ime kod hrvatske velikaške obitelji Frankopan.

MARKO – Ime latinskog podrijetla nastalo od imena boga Marsa. Može značiti „bog rata“, ili „biti ratoboran“. Marko Aurelije iz 2. stoljeća jedan je od najvećih i najznamenitijih rimskih careva – ratnik, vojskovođa, državnik, filozof i mislioc. Marko Mesić (1640. – Karlobag, 2. veljače 1713.) bio je hrvatski svećenik i ratnik pod čijim je zapovjedništvom oslobođena Lika od Turaka.

NIKOLA – Ime Nikola dolazi od dvije grčke riječi: nike (pobjeda) i laos (narod) i znači „narodni pobjednik“. Zasigurno najpoznatiji Nikola je sveti Nikola koji se slavi 6. prosinca te po predaji donosi djeci darove, a uz to je i zaštitnik svih pomoraca. Ime Nikola bilo je iznimno često kod hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan. Spomenimo samo najvećeg hrvatskog junaka Nikolu Šubića Zrinskog Sigetskog koji je zapanjio Europu junačkom obranom utvrde Siget 1566. godine te njegovog praunuka, hrvatskog bana, pjesnika, vojskovođu i junaka Nikolu VII. Zrinskog (sedmi po redu Nikola u obitelji Zrinski), začetnika Zrinsko-frankopanske zavjere protiv habsburškog dvora.

PETAR – Ime grčkog podrijetla koje znači „stijena“. Nosili su ga hrvatski kralj Petar Krešimir IV., posljednji hrvatski kralj narodne krvi Petar Snačić (Svačić) koji je vodio hrvatski otpor protiv Mađara te je 1097. godine poginuo u boju na planini Gvozd koja je njemu u čast nazvana Petrovom gorom, veliki ruski car Petar Veliki, hrvatski ban, narodni junak i urotnik protiv habsburškog dvora Petar Zrinski te brojni drugi europski i hrvatski kraljevi i plemići. Petar Kružić (16. listopada 1491. – okolica Klisa, 12. ožujka 1537.) bio je hrvatski vojskovođa, kapetan Klisa i jedan od najvećih hrvatskih junaka protuturskih ratova. Petar Berislavić (Trogir, 1475. – Vražja gora kraj Korenice, 20. svibnja 1520.) bio je još jedan u nizu hrvatskih junaka u ratovima protiv Turaka, ban i biskup iz plemenite hrvatske loze Berislavića. Spomenimo još grofa i bana Petra II. Erdődyjabaruna Petra Vida Gvozdanovića, bana Petra Keglevića, generala Petra Kneževića od Svete Jelene, pukovnika Petra Došena i hajdučkog zapovjednika Petra Mrkonjića. Plejadu najvećih Hrvata koji su se odazivali na ime Petar završavamo s hrvatskim pjesnikom, književnikom i generalom Petrom Preradovićem.

TOMISLAV – Knez Primorske Hrvatske koji je 925. godine na Duvanjskom polju u današnjoj Bosni i Hercegovini okrunjen za prvog hrvatskog kralja. Ujedinio je Primorsku i Posavsku Hrvatsku u jednu Kraljevinu Hrvatsku, pobijedio Mađare i Bugare te proširio hrvatske granice daleko na sjever i istok. TomislavKrešimir i Zvonimir tri su najčešća hrvatska kraljevska imena i znamen hrvatskog nacionalnog identiteta.

ZVONIMIR – Dmitar Zvonimir bio je hrvatski ban, herceg i kralj Hrvatske, vladao je od 1075. do 1089. godine. Jedan od najuspješnijih hrvatskih vladara. Zvonimirova kruna je naziv za hrvatsku kraljevsku krunu, a Zemlje Zvonimirove krune naziv za povijesne hrvatske zemlje. ZvonimirTomislav i Krešimir tri su najčešća hrvatska kraljevska imena i znamen hrvatskog nacionalnog identiteta.

https://www.karlovacki.info/stara-muska-imena-s-predivnim-znacenjem-i-slavnim-nositeljima-koja-zasluzuju-opet-biti-popularna/

https://www.karlovacki.info/za-ponosne-male-junake-stara-hrvatska-imena-koja-su-nosili-vladari-plemici-i-vitezovi/

https://www.karlovacki.info/prica-o-vili-velebita-zastitnici-hrvatskih-gora/

https://www.karlovacki.info/kako-su-potomci-kliskog-kapetana-petra-kruzica-zavrsili-u-zadobarju/

https://www.karlovacki.info/igra-prijestolja-u-ozlju/

Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

Dvadeset nepravedno zaboravljenih retro & vintage hrvatskih imena pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Deset najelegantnijih classy ženskih imena potražite OVDJE.

Kratka i rijetka, pomalo neobična, a opet naša domaća ženska imena pogledajte OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Najljepša antička, grčka i rimska imena koja se u velikom stilu vraćaju u modu pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Prekrasna, elegantna i snažna ruska imena pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.