DESET SNAŽNIH KRATKIH MUŠKIH IMENA DO PET SLOVA

U modi su kratka i snažna imena. Izdvojili smo deset upravo takvih – lijepa i snažna imena sa zanimljivim značenjima i slavnim nositeljima, a nisu duža od pet slova. Predivna kratka imena za curice pronađite klikom OVDJE.

Nomen est omen – Ime je znamen!

BORNA – Knez Primorske Hrvatske od 810. do 821. godine. Izvedeno od „boriti se“. Danas vrlo često i moderno hrvatsko ime. Također je često perzijsko ime, a na perzijskom jeziku znači „mladolik, mlad“.

DAVOR – Starohrvatski bog rata, rodoljubne borbene pjesme davorije iz 19.-og stoljeća su dobile ime po njemu. Jedno od najčešćih izvornih hrvatskih imena koje danas nažalost pada u zaborav. Davor Gobac poznati je hrvatski rock pjevač.

FILIP – Dolazi iz grčkog philippos u značenju “ljubitelj (prijatelj) konja”. Najpoznatiji Filip je bio otac Aleksandra Velikog. Ženska inačica je Filipa.

https://www.karlovacki.info/deset-najljepsih-hrvatskih-ratnickih-imena-kako-su-se-nazivali-slavni-junaci-nase-proslosti/

KARLO – Staro njemačko ime izvedeno od riječi karal što znači „slobodan čovjek“. Najpoznatiji je franački kralj Karlo Veliki, nazivan i „Otac Europe“. Od njegovog imena nastala je i  hrvatska riječ “kralj”, a pod njegovim vodstvom Zapadna Europa je doživjela razdoblje kulturnog napretka kakvog nije bilo još od vremena Rimskog Carstva. Volio je lov, plivanje i jahanje te ratničko umijeće. Nadimak Veliki dobio je zbog svoje moći i utjecaja, ali i visokog stasa, bio je gorostas među tadašnjim Europljanima. Karlo V. bio je znameniti car Svetog Rimskog Carstva, najmoćniji vladar prve polovice 16. stoljeća nad čijim carstvom “Sunce nije nikada zalazilo”. Naš je Karlovac dobio ime po nadvojvodi Karlu Habsburškom dok je blaženik Katoličke crkve, kralj i car Karlo I. Austrijski bio posljednji hrvatski kralj. Ženski oblik imena je Karla.

LAV – Hrvatsko ime jasnog podrijetla, plemenita životinja lav je simbol hrabrosti, ponosa, muževnosti i snage. Iako se nekada često davalo i u Hrvatskoj, danas je vrlo rijetko, što znači da bi ga trebalo ponovno popularizirati. Rus Lav Tolstoj jedan je od najvećih ruskih i svjetskih književnika svih vremena. Lav Vladimirovič Urusov bio je znameniti ruski princ, diplomat i tenisač.

LOBEL – Jedan od petorice legendarnih braće koji su zajedno s dvije sestre Hrvate početkom 7.-og stoljeća doveli na Jadran (u drevnu Iliriju“iza visokih gora Karpata”.

LOVRO – Dolazi od latinskog pojma “laurentius” u značenju “onaj koji je ovjenčan lovorovim vijencem”. U antičkom Rimu i Grčkoj lovorovim vijencem su se kitili carevi, učenjaci, pjesnici i olimpijski pobjednici. Sveti Lovro čiji je spomendan 10. kolovoza je bio katolički mučenik iz 3. stoljeća, a to su ime nosili mnogobrojni znameniti Hrvati, spomenimo samo Lovru pl. Matačića, našeg slavnog dirigenta i skladatelja.

MARKO – Ime latinskog podrijetla nastalo od imena rimskog boga rata Marsa. Može značiti bog rata“, ili biti ratoboran“Marko Aurelije iz 2. stoljeća jedan je od najvećih i najznamenitijih rimskih careva – ratnik, vojskovođa, državnik, filozof i mislioc.

VID – Izvedeno iz latinskog jezika i znači “život”. Sveti Vid čiji se spomendan slavi 15. lipnja ranokršćanski je svetac i mučenik. Njegov kult je osobito raširen u hrvatskim i slavenskim zemljama zbog toga što je povezivan sa starohrvatskim bogom Svetovitom. Njegovo štovanje na svojim je posjedima (Rijeka, Ozalj, Bosiljevo…) izuzetno širila hrvatska plemenita obitelj Frankopan, a Vid je bilo jedno od najčešćih imena (uz Vuk, Krsto itd.) koja su Frankopani davali svojim muškim potomcima. Zaštitnik je grada Ozlja, Rijeke, Praga, očiju i vida.

ZRIN – Izvorno hrvatsko ime koje dolazi od stare hrvatske riječi “zriti” što znači “gledati, promatrati”. Može se prevesti kao “onaj tko ima oštar pogled, onaj tko ima dobar vid”. Zrin je ime stare utvrde knezova Zrinskih na južnim obroncima Zrinske gore. Zrinska gora i knezovi Zrinski su upravo po Zrinu dobili ime, a Zrin pak po svom položaju odakle se pruža dobar pogled. Godine 1943. tu utvrdu mitskog značenja za hrvatski nacionalni identitet razorili su partizani, a preživjelim Zrinjanima zabranili povratak vlastitim domovima kroz naredna desetljeća. Zrin je jedno od središnjih mjesta hrvatske povijesti pa je stoga i osobno ime Zrin prepuno simbolike i povijesnog značenja.

https://www.karlovacki.info/stara-muska-imena-s-predivnim-znacenjem-i-slavnim-nositeljima-koja-zasluzuju-opet-biti-popularna/

https://www.karlovacki.info/za-ponosne-male-junake-stara-hrvatska-imena-koja-su-nosili-vladari-plemici-i-vitezovi/

https://www.karlovacki.info/kratka-i-rijetka-a-opet-nasa-domaca-zenska-imena-za-djecu/

Sve o izvornim i tradicionalnim hrvatskim imenima za djecu pogledajte OVDJE.

Za ponosne male junake – stara hrvatska imena koja su nosili kraljevi, plemići i vitezovi pogledajte OVDJE.

Dvadeset nepravedno zaboravljenih retro & vintage hrvatskih imena pogledajte OVDJE.

O tajanstvenim imenima proisteklim iz starohrvatske mitologije pročitajte OVDJE.

Deset najelegantnijih classy ženskih imena potražite OVDJE.

Kratka i rijetka, pomalo neobična, a opet naša domaća ženska imena pogledajte OVDJE.

Svoje mališane nazovite po likovima iz djela Marije Jurić Zagorke koje možete pogledati OVDJE.

Stara muška imena s predivnim značenjima i slavnim nositeljima koja zaslužuju opet biti popularna pogledajte OVDJE.

Najljepša ženska kršćanska imena koja nikada ne će zastarjeti pogledajte OVDJE.

Prekrasna, elegantna i snažna ruska imena pogledajte OVDJE.

Europska i hrvatska kraljevska imena za Vaše male prinčeve i princeze pogledajte OVDJE.

Plemenita njemačka i vikinška imena s mističnim prizvukom pogledajte OVDJE.

Najljepša antička, grčka i rimska imena koja se u velikom stilu vraćaju u modu pogledajte OVDJE.