Razgovor Nikša Antica: Karlovac je dobio najsuvremeniji Edukacijski centar u Hrvatskoj

Karlovac je nedavno dobio moderno uređen i opremljen Edukacijsko simulacijski centar Zavoda za hitnu medicinu. Što on znači za Karlovac i županiju, upitali smo ravnatelja županijskog Zavoda Nikšu Anticu.

KA-info: Nedavno je otvoren Edukacijsko simulacijski centar Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, koja je njegova važnost, ne samo za medicinske djelatnike, već i za stanovnike Županije?

Antica: Djelatnici izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe svakodnevno spašavaju ljudske živote. Kako bi u tim situacijama mogli kvalitetno reagirati, rasuđivati i pružati najstručniju pomoć u najkraćem vremenu, potrebno je stalno stručno usavršavanje.
Ovaj centar namijenjen je svim članovima tima hitne medicinske službe, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, studentima, učenicima te građanima i osobama svih profila zanimanja  u Karlovačkoj županiji i Republici Hrvatskoj.

Vježbe će u Centru povoditi nacionalni instruktori Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te stručnjaci iz različitih grana medicine, sukladno Standardu i pravilniku  edukacije za radnike izvanbolničke hitne medicinske službe, trijaže i medicinsko prijavno dojavne jedinice.

Centar će ujedno biti i telemedicinski centar za usavršavanje na daljinu tzv. E-usavršavanje te će se u njemu vršiti edukacije laika te svih žurnih službi.

To je prvi takav centar u RH opremljen najsuvremenijom audio – video opremom za provođenje simulacija u hitnoj medicini. Centar je dobio dopuštenje za rad od Ministarstva zdravstva.

Obavljeni su obrtničko-građevinski radovi na adaptaciji prostora. Radi se o adaptaciji postojećeg prostora od 300 m2 te su radovi trajali od 2018. godine do danas.
Edukacijsko simulacijski centar se sastoji od velike dvorane za simulacije i predavaonice za 70 ljudi, male dvorane, (kabineta vještina), sobe za debriefing (analiza slučaja) te nadzorne sobe, prijamnog dijela, prostora za simulaciju i zbrinjavanje pacijenta za zbrinjavanje.

KA-info: Karlovac se zapravo tim projektom želi profilirati kao edukacijski centar za ovaj dio Hrvatske, možda i šire (BiH) ?

Antica: Karlovac je grad susreta, a Karlovačka županija je u srcu Hrvatske stoga su i ovi naši napori usmjereni na apsolutno profiliranje edukacijsko simulacijskog centra ne samo za područje RH već i šire regionalno (BiH, Slovenija,…).

KA-info: Radi se o projektu koji se planira, odnosno i provodi već niz godina, od ideje do realizacije prošlo je vremena, ali to znači i da se stručni kadar uspio usavršiti u tom razdoblju?

Antica: U pravu ste. Kao što sam Vam već odgovorio, projekt se provodi već zadnje dvije i pol godine, ali to znači da se stručni kadar kontinuirano usavršava sukladno Standardu i pravilniku  edukacije za radnike izvanbolničke hitne medicinske službe, trijaže i medicinsko prijavno dojavne jedinice. Edukacije su se odvije sve ove godine, ali u nedostatnim prostornim uvjetima. Zavod uz kontinuirano interno usavršavanje radnika, potiče i subvencionira školovanje i usavršavanje svojih radnika u sklopu Programa usavršavanja Zavoda. Istim programom radnici njih preko 50 je u procesu podizanja svojih stručnih kompetencija kroz pohađanje studija sestrinstva na Veleučilištu u Karlovcu, Sveučilištu u Rijeci menadžment u sestrinstvu te Sveučilištu Sjever u Varaždinu.

KA-info: Što se tiče samih predavača, odnosno voditelja edukacija, koliko ih ima, postoje li planovi i u tom dijelu za „širenje“?

Antica: U Zavodu danas radi 6 Nacionalnih instruktora izvanbolničke hitne medicine te 6 nacionalnih instruktora za BLS + AVD (osnovno održavanje života djece i odraslih uz upotrebu AVD), 2 instruktora ITLS (International Trauma Life Support) i 1 međunarodni instruktor MIMMS.

KA-info: Kvaliteta djelatnika Zavoda prepoznata je i prošle godine kada je Perica Vucelić, koji je aktivno sudjelovao i u ovom projektu, nagrađen kao najbolji medicinski tehničar u Hrvatskoj.

Antica: Apsolutno sve pohvale svim našim liječnicima, medicinskim sestrama i medicinskih tehničarima koji svoj životni poziv shvaćaju vrlo profesionalno i uvijek na usluzi našim pacijentima, pa je stoga i kolega Vucelić od strane Udruge pacijenata RH prepoznat u svom dugogodišnjem radu i nesebičnom trudu te je takva nagrada došla u prave ruke. Vrlo smo ponosno na tu činjenicu, ali to nam daje i obvezu i odgovornost da svakim danom budemo sve bolji i bolji. Naravno, kolega Vucelić je uz sve druge moje kolege u Zavodu, vrlo zaslužan što je danas naš edukacijsko simulacijski centar u funkciji danas, a može nam svima biti na ponos.

KA-info: Velika potpora bila je i dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica državnog Zavoda. Bez nje bi bilo teško odraditi i ovaj projekt?

Antica: Naravno. Doktorica Grba-Bujević je i bila pokretač ideje da se upravo u ovom današnjem prostoru centra isti iskoristi za adaptaciju i uređenje. Naravno u funkciji ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu svim županijskim zavodima nam je velika potpora u našem radu.

KA-info: Kakva je suradnja s ostalim službama? Organizirali ste edukacije, primjerice za policiju. Pretpostavljam da će otvaranjem ovog centra ta suradnja biti još bolja?

Antica: Suradnja sa svim žurnim službama je odlična. Ali to ne znači da ne može biti i još bolja. Stoga u svakodnevnoj komunikaciji s njima nastojimo poboljšati sve aspekte suradnje njih i Zavoda, pa će stoga i naš centar omogućiti da se timovi žurnih službi i radnika našeg Zavoda svakodnevno dalje usavršavaju i održavaju razne vrste vježbi i edukacija, a sukladno smjernicama i Standardima edukacije prve pomoći za žurne službe.

KA-info: Postoje li još neke potrebe na terenu koje je potrebno što prije riješiti?

Svakodnevno funkcioniranje svih timova Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije je na visokoj razini profesionalnosti i možete biti sigurni kako će oni reagirati u svakoj situaciji u najkraćem mogućem vremenu na dobrobit svih našim pacijenata.

KA-info: Planova uvijek ima, bez obzira na ovaj veliki završeni projekt. Koji su planovi u sljedećem razdoblju?

Antica: Zavod je u proteklom razdoblju u suradnji sa općinom Vojnić i gradom Ozljem ishodio dvije pravomoćne građevinske dozvole za nove Ispostave u Vojniću i Ozlju, te smo trenutno u fazi pronalaženja potrebnih financijskih sredstava za izgradnju tih objekata.

Očekujemo uskoro i pomake na tom planu.

Fotografije ustupio Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije.